» » » Tipset till nyexade jurister: ”Välj jobb med omsorg”

Tipset till nyexade jurister: ”Välj jobb med omsorg”

postat i: Bloggen | 0

På Kronofogden finns många medarbetare och chefer med juridisk utbildning. Nyutexaminerade såväl som tingsmeriterade och erfarna jurister. Gemensamt för alla våra juristroller är att de innebär ett brett arbete med olika juridiska frågeställningar. 

Kronofogden möter andra människor i kris och när de förstår hennes argument känns jobbet extra meningsfullt. Inom loppet av några timmar kan hon fungera som konsult, beslutsfattare, projektledare och utbildare. 

– Det känns bra att det går att göra skillnad, säger hon. Vi möter utsatta människor och vi måste ha förmågan att lyssna. Vi behöver vara både hjälpsamma och opartiska, samtidigt.

I rollen som kronofogde skriver hon rättsutredningar, fattar beslut, svarar på remisser, skriver yttranden till domstolar, och svarar på frågor från både allmänheten och parter i enskilda ärenden. Som jurist uppskattar Andra att jobba brett med olika juridiska frågeställningar.

– Vi kronofogdar arbetar med kvalificerad juridik inom obeståndsrätten, men tillämpar också många olika rättsområden. Offentlighet och sekretess är ett exempel. Ibland har vi möjlighet att gräva ner oss i en riktigt smal fråga som vi inte arbetar med till vardags.

Samarbete och gemenskap präglar rättsavdelningen

Soheil jobbar som verksjurist på Kronofogdens rättsavdelning med att stötta hela myndigheten inom juridiska frågor, mest med frågor om digitalisering. Roligast, tycker han, är att stöta på frågor som inte har en självklar lösning.

– Frågor om AI och maskininlärning, där finns inget färdigt regelverk. Då får man kavla upp ärmarna och jobba från scratch.

Även Soheil drivs av att jobbet han gör innebär stor skillnad för både individer och samhället.

– Vi gör skillnad på riktigt. Kronofogden gör verklighet av domslut. Vi har stora befogenheter och man får vara ödmjuk för det ansvar som det innebär. 

Beredningsjuristerna får utveckla sin fingertoppskänsla  

Ett populärt ingångsjobb för jurister på Kronofogden är att arbeta som beredningsjurist. För Pezhvak Entezari på konkurstillsynsenheten, innebär en vanlig dag att han har kontakt med konkursförvaltare och tingsrätter, slutgranskar handlingar och tar hand om nya handlingar som kommit in.

– Jag har varit supertaggad på den här rollen. Jag känner att jag äntligen får jobba med något jag brinner för.

Om han ska ge juridikstudenter och nyutexaminerade jurister ett gott råd, så är det att välja jobb med omsorg och sätta värde i att ha ett meningsfullt arbete.

– När jag lämnar arbetsplatsen på fredagen har jag en bra känsla. Självklart kan det vara stressiga dagar också, men jag är nöjd över min insats och ser att mitt arbete har påverkat. Det känns meningsfullt.

Rollen som beredningsjurist är ganska ny på Kronofogden och det finns en tydlig tanke om att få både utbildning och att utvecklas i rollen genom arbete.

– Man måste utveckla den där fingertoppskänslan, man kan inte läsa sig till allt.

Hans kollega Shirin Ordou har samma upplevelse.

– Det finns en bra balans mellan utbildning, självinlärning och learning by doing.

Konkurstillsynsenheten arbetar med affärsjuridik, vilket skiljer sig från andra delar av Kronofogden. I det nationella teamet som arbetar med konkurstillsyn finns stort utbyte kollegorna emellan.  

– Vi har en god sammanhållning och många kollegor som stöter på samma typer av utmaningar så vi kan ta hjälp och stöd av varandra. Vi på konkurstillsyn blir som en liten familj på myndigheten.

Fakta om juristjobb på Kronofogden

Arbetsområden: bland annat verkställighet, summarisk process, skuldsanering, rättsutveckling och konkurstillsyn.

Krav på utbildning: jur.kand. krävs för arbeten som beredningsjurist och skuldsaneringshandläggare. Notarietjänstgöring krävs för andra juristroller och för att bli kronofogdeaspirant.