Här är schemat för fördagen!
Plats föreläsningar: Lindellhallen 3
Plats panelsamtal: Lindellhallen 1
Fördagen
29 november
Gästföreläsare

Magnus Forsberg
9.15-10.00
Magnus Forsberg är hovrättsråd i Hovrätten för Övre Norrland sedan 2014. I anslutning till temat för dagen kommer han att utifrån sina erfarenheter från domstolsarbete tala om domstolarnas utmaningar i en ny tid då domar och beslut granskas och kommenteras på nya sätt och i nya sammanhang. Den nya tiden ställer andra krav på domstolarnas sätt att kommunicera sina avgöranden för att undvika missförstånd och för att i förlängningen upprätthålla förtroendet för domstolarnas verksamhet.
Magnus Forsberg började sin juridiska bana vid Umeå universitet 1996 och gick därefter den traditionella domarutbildningen då han under en tid arbetade bland annat vid Umeå tingsrätt. Innan han blev ordinarie domare i hovrätten arbetade han i Justitiedepartementet med lagstiftning samt rättslig rådgivning till den politiska ledningen. Det kan vidare nämnas att han är ordförande i Etikprövningsmyndigheten. Myndigheten som etikgranskar forskning som är avsedd att utföras på människor.

Annika Östberg
10.15 - 11.00
Jag har upplevt det amerikanska rättssystemet där frågan, till skillnad från det svenska, inte enbart handlar om åtalspunkter och de relaterade konsekvenserna, det vill säga påföljden och dess längd, men på grund av det jag stod åtalad för handlade min rättsprocess bokstavligen om liv och död.
Det är svårt att beskriva hur det känns att sitta i en rättegångssal fylld med människor som vill se en död, att lyssna till ett juridiskt språk som man knappt förstår och veta att det handlar om bestämmelser som gör det möjligt att ta ditt liv - helt känslokallt - bara ’the technicalities of the process’
Min dom blev till slut inte dödsstraff utan livstid. Att leva i ovisshet är en av de psykologiskt svåraste omständigheterna en människa kan leva under. I min föreläsning kommer jag att beröra frågor så som vad straff utan slut betyder, är poängen med att straffa straffet i sig eller är straffet en del av en större bild?

Ann Bergström
Att företräda utsatta klienter
11.15 - 12.00
Ann har aktivt valt att arbeta uteslutande med humanjuridik. Hon arbetar med brottmål och då som målsägandebiträde, särskild företrädare för barn och försvarare. Ann har främst specialiserat sig på att företräda såväl vuxna som barn som utsatts för sexualbrott och/eller relationsvåld. Ann arbetar även med mål rörande vårdnad, boende och umgänge samt mål gällande tvångsomhändertaganden. Utöver detta har Ann stor erfarenhet av att arbeta med asyl och mänskliga rättigheter.
Föreläsningen belyser arbetet som advokat, de utmaningar det innebär att företräda utsatta klienter samt hur klienter kan ges bästa möjliga förutsättningar i rättsprocessen.
Panelsamtal
13:15-14:00
Juridik för människor och människor för jurister
Jurister är en särskild sort som ofta tycker att världen vore bättre om alla vore jurister. Kritik mot rättsordningen uppfattas som brist på förståelse för juridiken och de värden som upprätthålls av rätten. Men kanske kan vi mötas på mitten på ett sätt som gör juridiken begriplig och som tål granskning. Jurister tyr sig också ofta till varann och lever ibland i en helt annan värld än vad de möter i sina yrkesliv. Människor kan också i sig uppfattas som ett besvärande inslag inom juridiken. För att göra våra jobb behöver vi emellertid förstå människor och ibland också en annan värld än där vi känner oss hemma; vi behöver kunna visa empati när det behövs samtidigt som vi intar ett professionellt förhållningssätt.
I detta panelsamtal kommer dagens föreläsare diskutera hur juridiken och människor kan komma varandra närmare och vad jurister kan lära sig av vanliga människor som kommer i kontakt med juridiken. Moderator: Jan Leidö.