» » » ”Utmanande arbetsuppgifter och bra arbetsvillkor” – juristutbildade Frida valde att bli förrättningslantmätare på Lantmäteriet

”Utmanande arbetsuppgifter och bra arbetsvillkor” – juristutbildade Frida valde att bli förrättningslantmätare på Lantmäteriet

postat i: Bloggen | 0

En juristutbildning tillsammans med ett intresse för fastighetsrätt är en utmärkt bakgrund för en karriär som förrättningslantmätare.

Det vet Frida Lindberg som har valt just den vägen efter examen.

Här berättar Frida vad som fick henne att söka sig till Lantmäteriet och vad som är tjusningen med yrket som förrättningslantmätare.

Vad arbetar du med som jurist på Lantmäteriet och vad är det bästa med din yrkesroll?
Jag arbetar med fastighetsförrättningar. Detta innebär att jag har kontakt med sakägare och myndigheter samt att jag granskar det juridiska underlaget inför varje förrättning. Jag är även med i ett nätverk som granskar detaljplaner innan de antas. Som förrättningslantmätare stöter jag främst på frågor inom fastighetsrätt och förvaltningsrätt som till exempel kan beröra fastighetsbildningslagen, Jordabalken och plan- och bygglagen.

Jag har arbetat här snart ett år och det har gått jättefort. I början är det en hel del kurser att gå, i Gävle på huvudkontoret och på distans. Som ny fick jag en mycket erfaren handledare och vi hade träffar var och varannan dag för att diskutera frågor, juridiska som rent praktiska. Nu har jag trappat ned på handledarträffarna men har ett jättebra stöd när jag behöver det. Jag lär mig nya saker och stöter på utmaningar varje dag vilket jag verkligen uppskattar.

Varför sökte du dig till Lantmäteriet och vad finns det för karriärvägar?
Jag tog examen år 2014 och har sedan dess arbetat på en juristbyrå med ekonomisk familjerätt och därefter med fastighetstransaktioner på en advokatbyrå, ungefär 1 1/2 år på vardera arbetsplats. Jag kände att jag ville nischa mig ännu mer mot det fastighetsrättsliga området. Jag ville även ha en bra balans mellan utmanande arbete och fritid. Lantmäteriet är en modern arbetsplats men högt i tak, ungt och hungrigt arbetsklimat – inte alls sådär mossigt som jag tror många har en bild av. Vi ”brainstormar”, diskuterar juridiskt komplexa frågor, arbetar med viktiga samhällsfrågor som utbyggnaden av tunnelbanan, skolor, vägar, järnvägar men samtidigt för och med den enskilda människan. Det sociala och hungriga klimatet som jag trodde jag skulle sakna från byrålivet fanns här, i kombination med utmanande arbetsuppgifter och bra arbetsvillkor.

Precis som på många byråer finns en karriärtrappa för förrättningslantmätare där du klättrar olika fort beroende på kunskap, prestation och inte minst vilja. Det finns givetvis även andra roller, till exempel funktionschefer som arbetar med bland annat personalansvar och mindre förrättningsarbete. Du kan även kombinera ditt förrättningsarbete med sidouppdrag, jag arbetar till exempel med detaljplaner utanför det vanliga förrättningsarbetet.

Teamarbete kommer mer och mer inom organisationen där det är snabba puckar och ett intensivt arbete med en särskild typ av förrättningar. Här tar assistenterna en stor roll och du som förrättningslantmätare fokuserar på beslutsfattandet.

Vad tycker du är största skillnaden mellan studier och att utöva juridisk bedömning i ditt arbete?

Det praktiska arbetet skiljer sig markant från studierna. I mitt arbete som förrättningslantmätare behöver jag vara lyhörd för sakägarnas åsikter, arbeta tillsammans med andra yrkesgrupper och kompetenser och väga allmänna intressen mot enskilda. Det här är på riktigt och det finns såklart ett helt annat ansvar att det ska bli rätt samtidigt som man måste våga göra fel – att släppa den där kontrollen som man kunde ha under studietiden.

Fakta

  • För dig med juristutbildning finns det flera olika karriärmöjligheter på Lantmäteriet. Förutom att arbeta som förrättningslantmätare har vi även regionala jurister, inskrivningsjurister och jurister inom Geodata.
  • Hur ser en vanlig dag ut för en förrättningslantmätare? Mejl, telefonsamtal, juridiska utredningar hör till vardagen. Det finns många svåra ärenden där man behöver utreda rättspraxis eller försöka bedöma rimligt beslut utifrån gällande lagstiftning. Som förrättningslantmätare är du i princip som en domare i första instans för exempelvis fastighetsbestämningar.