» » » Hanna Lordh, medarbetare på Tax & Legal, skriver om sin yrkesroll:

Hanna Lordh, medarbetare på Tax & Legal, skriver om sin yrkesroll:

postat i: Bloggen | 0

Hej! Jag heter Hanna Lordh och har arbetat på Deloitte, och vår avdelning Tax & Legal, sedan januari 2019. Jag tänkte förklara hur jag hittade Deloitte, vad jag arbetar med på tjänsteområdet Global Employer Services (GES) och vilken typ av uppdrag jag kan ha. Häng med vet jag!

Hur hamnade jag på Deloitte?

Som väldigt många andra i sluttampen av studierna satt jag framför jobbannonser och funderade på vad jag ville göra med mitt liv. En kompis hade precis börjat på Deloitte och beskrev kulturen som ”härlig, högt i tak och reko”. Toppen tänkte jag och tog mig till Deloittes rekryteringssida. Jag hittade en annons för avdelningen Tax & Legal och fastnade för beskrivningen av tjänsteområdet Global Employer Services (GES) och sökte tjänsten. Efter en intensiv rekryteringsdag med intervjuer och case i oktober 2018 rekryterades jag och började i januari 2019 på Deloitte i Stockholm. Hittills är jag väldigt nöjd med mitt val!

Vad innebär Global Employer Services?

Idag är det vanligt att företag som finns i flera länder sänder sina medarbetare på kortare affärsresor mellan länderna, eller längre uppdrag där även familjen följer med. Förutom ny kultur, ny skola, ny arbetsplats och nya vänner tillkommer exempelvis frågor om i vilket land man ska fortsätta pensionsspara, vara socialförsäkrad, få tillgång till sjukvård och betala skatt. Dessa frågor hjälper vi på GES till med!

Genom att tillämpa intern lagstiftning, och så kallade dubbelbeskattningsavtal som finns mellan länder, gör vi bedömningar i hur arbetsinkomst, kapitalinkomst eller andra typer av inkomster ska beskattas i respektive land – ofta tillsammans med våra Deloitte-kollegor i andra länder.

På GES finns även arbetsgrupper som arbetar med lönehantering av anställda som reser mellan länder, migrationsfrågor för att se till så rätt uppehåll- och arbetstillstånd finns och en grupp som arbetar med individdeklarationer och relaterade frågor. Varje vår har vi nämligen vår högsäsong där vi, på uppdrag av olika företag, gör företagets anställdas deklarationer i Sverige och i ett eller flera länder till, för att se till att inkomst inte dubbelbeskattas och att företaget har gjort rätt gentemot myndigheter i de aktuella länderna.

Förutom GES och individrelaterade frågor finns det affärsområden inom Tax & Legal som arbetar med privatpersoner, fåmansbolag, stora och små bolag, traditionella affärsjuridiska frågor, M&A, Transfer Pricing och indirekta skatter (moms). Nu har vi även en avdelning, Tax Management Consulting, som fokuserar på tekniska  lösningar och processer hos företag för att bolagen på ett smidigt och korrekt sätt ska kunna hantera skatterelaterade frågor och rapporteringar i enlighet med inhemska lagar och regler. Som ni hör har vi ett stort spann av olika inriktningar av tjänster vilka finns för att underlätta för företag som har någon typ av internationell koppling.

Vad betyder det att arbeta med frågor som har internationell koppling?

Jag har i princip dagligen kontakt med våra internationella kollegor på Deloittekontor runt om i världen för att stämma av hur en specifik individ eller ett specifikt företag hanteras i just det landet. Vi har möten, i dagsläget via olika digitala forum, med företagen vi är anlitade av alternativt med den anställde som antingen ska komma till Sverige för att arbeta eller lämna Sverige för utlandsarbete, för att gå igenom hur situationen ser ut och vad man behöver tänka på och arbeta med.

Har vi bara möten tänker du?
Nej såklart inte! Vi gör bland annat olika typer av utredningar och assisterar med ansökningar till olika myndigheter. För tillfället planerar jag och tre kollegor ett utbildningspass vi ska hålla för en av våra klienter – en otroligt rolig uppgift!

Hoppas att du tycker att mitt jobb låter intressant!
Hälsningar Hanna

Läs mer om Tax & Legal och våra olika tjänsteområden på www.deloitte.se/student
Se våra lediga jobb på www.deloitte.se/ledigajobb