» » » Det bästa med mitt jobb är samarbetet med polisen

Det bästa med mitt jobb är samarbetet med polisen

postat i: Bloggen | 0

Hej, Joseph Ricken heter jag och jag arbetar som kammaråklagare på Åklagarkammaren i Luleå.  Här är vi 14 åklagare och sex administratörer. Vi arbetar över hela Norrbotten och täcker alltså ett stort geografiskt område. Vi handlägger alla sorters ärenden så det är ett väldigt varierat arbete. Sammanhållningen på kammaren fin och jag trivs jättebra med mina arbetskamrater!

En typisk arbetsdag kan vara en heldag i domstolen med ett eller flera ärenden som ska prövas. Här i Norrbotten har vi rättegångar på sex platser; i Gällivare, Luleå, Haparanda, Piteå, Kiruna och Kalix. Är det bara en enda förhandling och inte något stort mål kan man ta förhandlingen via video, annars blir det bil till och från domstolen. Nu i corona-tider blir det förstås fler videoförhandlingar.

En annan sorts arbetsdag är när man har dagjouren. Man jobbar då på kontoret med ärenden som precis har inletts, dvs. då brottet är nytt. Det kan handla om att man ska anhålla en person eller att någon redan är anhållen. Man har bara några dagar på sig att vidta utredningsåtgärder och fatta beslut om det som har hänt är ett brott och om den anhållne personen i så fall ska begäras häktad. Det blir en hel del telefonsamtal med poliser som behöver direktiv om hur ärendet ska utredas och det är många snabba beslut som ska fattas.

En sån dag kan vara stressig men också kul för man kan ha många utredningar på gång samtidigt. Jag är alltid väldigt mör men nöjd när jag lämnar över telefonen till nästa jouråklagare klockan 16.

Det finns även dagar när man varken har jouren eller några förhandlingar utan arbetar med de ärenden man ansvarar för – man fattar beslut om man ska väcka åtal eller inte, sammanställer stämningsansökningar, läser igenom handlingar osv.

Det var egentligen en slump att jag började arbeta på Åklagarmyndigheten och jag hade inte planerat att bli åklagare, men nu är jag jätteglad att det blev så för jag trivs väldigt bra med mitt arbete. Det finns så många roliga aspekter med det här yrket, till exempel att man får vara med i händelsernas centrum.

Min bakgrund är att jag efter studentexamen i Piteå gick juristprogrammet på Umeå universitet. Därefter satt jag ting i Gällivare i två år och blev sen kvar på tingsrätten en tid som beredningsjurist. Jag började sen arbeta på Åklagarmyndighetens kontor i Gällivare och kom sen till Luleå.

Det bästa med mitt jobb är samarbetet med polisen, men det är också jätteroligt att ha rättegångar. Det är ett hantverk att kunna göra en muntlig framställning så bra som möjligt och man känner att man utvecklas hela tiden. Sen tycker jag att det är kul att få vara med där det händer och att följa ett ärende från början till slut.