» » » Affärsjuridik och klimatengagemang – en möjlig kombination?

Affärsjuridik och klimatengagemang – en möjlig kombination?

postat i: Bloggen | 0

Camilla Hedner, associate på Gernandt & Danielsson, arbetar idag med gröna företagsobligationer. Nu uppmuntrar hon dig som student att vara kreativ i ditt karriärval för att hitta ditt eget sätt att påverka.

Klimatfrågan har engagerat henne länge, men för fyra år sedan när hon precis börjat på G&D fick hon ett uppvaknande efter att ha sett en dokumentär och insåg att det inte räckte att hon levde ett hållbart liv på fritiden.

Camilla undersökte jobbmöjligheter på allt från frivilligorganisationer till rättsväsendet, med tanken att på sikt kunna påverka rättstillämpningen i en mer hållbar riktning. Mitt i sökandet insåg Camilla att många näringslivsaktörer arbetar aktivt och medvetet för att bli mer hållbara – företag som hon typiskt sett arbetar med i sin roll som affärsjurist. Det blev tydligt för henne att även ett arbete inom affärsjuridiken hade potential att bidra till den hållbara utvecklingen, om än ”bakom kulisserna”.

I samtal med delägare nämnde Camilla sitt starka intresse för hållbarhets-frågor, och mer specifikt gröna obligationer. Kort därefter fick hon möjlighet att delta i det projektteam som satte byråns första gröna obligation.

”Det är en stor fördel med att jobba på G&D – delägarna uppmuntrar att man visar intresse för ett visst ämne och tar egna initiativ. När jag gjort det fick jag de verktyg som krävdes för att förverkliga mitt engagemang.” 

Sedan byråns första gröna obligationsprojekt avslutades har Camilla arbetat med flera liknande ärenden och hennes gissning är att många arbetstillfällen som hållbarhetsjurist ännu inte är upptäckta. För de studenter som vill kombinera ett intresse för miljön med sitt arbete tipsar hon om att våga vara kreativ.

”Börja med att fundera över vilken roll du tror dig passa bäst i. Oavsett om den finns på en myndighet, hos en frivilligorganisation, på en advokatbyrå eller annan plats kan du sedan ta det vidare därifrån och försöka lista ut hur just den arbetsgivaren arbetar med hållbarhetsfrågor. Idag är jag väldigt glad att jag stannade på G&D. Jag har en nära kontakt med delägarna som möter nya idéer, stort som smått, med entusiasm och vi har dessutom förmånen att arbeta med klienter som har verklig potential att göra skillnad och efterfrågar den här typen av juridisk rådgivning.”