» » » Möt Rebecca Edvardsson, sommarnotarie på Vinge

Möt Rebecca Edvardsson, sommarnotarie på Vinge

postat i: Bloggen | 0

Ett kontaktsamtal på en arbetsmarknadsmässa. Som blev till ett jobb som sommarnotarie. Och erbjudande om jobb som biträdande jurist. I somras gjorde Rebecca Edvardsson sin sommarnotarietjänstgöring på Vinge i Göteborg. ”En otroligt bra erfarenhet för den som vill lära sig mycket på kort tid, och ha roligt under tiden”. Här delar hon med sig av sina bästa tips. 

Hur kom du i kontakt med Vinge från början? 

Det var i samband med ett kontaktsamtal på arbetsmarknadsdagarna. Jag hade skickat in mitt CV till en intervjuträning och fick prata med Karin, som är HR-ansvarig på Göteborgskontoret. Snart skulle också sommarnotarieplatserna släppas. Jag skickade in min ansökan, och kort efteråt stod det klart att jag hade fått en plats. 

Vad får man göra som sommarnotarie på Vinge? 

Det beror lite på vilken grupp du hamnar i. Jag jobbade i grupp 1 på Göteborgskontoret, vilket innebär M&A och bolagsrätt. För alla sommarnotarier innebär dock sommaren en kombination av utbildning och klientarbete. Det är oftast väldigt varierat, och roligt! 

Jag var lite rädd för att som ny på jobbet bli anonym. ”Tänk om jag får sitta i ett trångt hörn med ett anonymt administrativt jobb”. Det var så fel det kunde bli (skratt)! Som sommarnotarie gör du ”riktigt” jobb från första början, med mycket ansvar. Du skriver kanske styrelseprotokoll och aktieägaravtal ena dagen. Och pratar med bolagsverket eller granskar dokument nästa dag. Oftast är det du som skapar det första utkastet till ett avtal eller en skrivelse. 

Hur kan en arbetsdag ut? 

Jag brukade komma in vid 8:30, dricka morgonkaffe, sedan var man igång! Om du har ett projekt du jobbat på längre, till exempel en rättsutredning, sitter du kanske och läser dig in på ämnet eller påbörjar skrivandet. Andra dagar har du inte lika många uppgifter på ditt bord. Då stämmer man av med sin grupp vad man kan hjälpa till med, eller hjälper de andra sommarnotarierna med uppgifter inom andra rättsområden. Arbetsdagen är oftast slut vid 17, och ibland har man sociala aktiviteter på kvällarna.   

Hur är fördelningen mellan jobb och utbildning? 

I början är det ganska mycket utbildning – och jag måste säga, väldigt givande utbildning. Det är något man kanske inte tänker på, att det är ett utbildningsprogram samtidigt som man jobbar. Du får bland annat utbildning i Legal English, som var väldigt populärt hos oss sommarnotarier.  

I takt med att du blir varm i kläderna går utbildningstakten gradvis nedåt. Det ger en bra infasning i uppgiften, där du får förberedelse för flera av de moment som du sedan kommer att jobba med. 

Något jag själv också uppskattade är alla grunder du får inom olika rättsområden. För den som är ännu mer kunskapshungrig finns det också massor av utbildningar i Vinges utbildningsarkiv! Jag tittade såklart på alla M&A-utbildningar, och även annat som intresserade mig, såsom EU-rätt. Det finns verkligen utbildningar inom en massa olika ämnen.  

Får man som sommarnotarie jobba direkt mot klient?  

Ja, verkligen! Och under programmets senare del fick jag även delta i klientmöten. Man kan sitta och göra mycket förberedande jobb på kontoret, men det blir särskilt kul när man sedan får vara med i projektets slutfaser. Att vara med under så kallad signing och closing var väldigt givande, inte minst att få förtroendet att vara med. Och se hur allt realiserar sig, som man ofta jobbat hårt för. 

Finns det tid att lära känna fler kollegor än sommarnotarierna? 

Förutom jobbet har man också det sociala programmet, som är väldigt välplanerat och ambitiöst. Här lär du känna många kollegor. Vi hade minst en social aktivitet i veckan, allt från luncher till kvällsaktiviteter. Det jag uppskattade särskilt var alla kollegor som kom med som verkligen var genuint intresserade av att lära känna dig. Många av de kvällarna sticker ut som särskilt starka minnen efter sommaren. 

Varje arbetsgrupp i huset bjöd ut oss på en aktivitet. Här deltog allt från juniora kollegor som nyligen börjat på kontoret, till seniora delägare och gruppansvariga. Här fanns ett genuint engagemang. Alla dessa kollegor lägger sin kvällstid på att lära dig, och är nyfikna på vem du är och vad du vill. Här får du lära känna människorna och företaget i ett annat sammanhang, som ger en långt bredare bild. 

Hur upplever du Vinge som arbetsplats? 

En väldigt informell och prestigelös stämning, där alla känner alla. Jag fick en mycket närmare kontakt med kollegor än vad jag hade kunnat tro. Det finns alltid någon nära att fråga, samtidigt som ens åsikter, tankar och idéer värderas högt. Även som nyanställd värderas man som likvärdig kollega. Jag måste säga att jag blev lite förvånad, kanske för att jag inte väntat mig det på en större arbetsplats med många seniora. Som nyanställd är kollegorna på alla nivåer genuint nyfikna och intresserade av dig och vem du är. 

Vad är den största skillnaden mellan att vara sommarnotarie och ha andra typer av sommarjobb? 

Det ger ju så mycket mer. Du får framför allt möjlighet att prova på något som kan vara din framtida karriärsbana. Och en enormt bra möjlighet till en framtida karriär på Vinge! 

Oavsett om du vill jobba på byrå eller inte är det en väldigt bra erfarenhet, inte minst i att få prova på olika rättsområden. Något du tycker är jättekul under utbildningen kan var väldigt annorlunda att jobba med praktiskt. Kanske inte alls så roligt som du hade tänkt dig. Och tvärt om! Något som inte varit det roligaste under studierna kan vara jättespännande att jobba med praktiskt. 

I slutet av programmet fick jag erbjudande om jobb som biträdande jurist, och tackade ja! Efter examen kommer jag tillbaka till kontoret, och börjar troligen i den grupp jag varit i under sommaren. I och med Vinges rotationsprogram kommer jag också att få prova på andra grupper och lära mig mer om andra rättsområden. Bara för att man börjar i en viss grupp är man inte fast där, och även som sommarnotarie hjälper du ibland också till i andra grupper. Under min tid som sommarnotarie har jag bland annat också jobbat med konkurs och entreprenad. 

Något tips till den som vill bli sommarnotarie? 

Vänta inte med att skicka in din ansökan! Kolla upp ansökningsdatumet i god tid innan det är dags, och se till att ha din ansökan klar innan dess. Jag vet många som väntar med att skicka in, men rekryteringen görs löpande från det att ansökan öppnar och det går ganska snabbt. Det är många som inte vet det, och det vore väldigt tråkigt att inte få en plats bara för det. 

Fundera också på om det är något särskilt du är extra intresserad av, och få med det i din ansökan. Lägg fokus på ditt personliga brev. Den som tar emot det vill ju lära känna just dig. Får du en plats har du en väldigt rolig sommar att se fram emot! 

För dig som är student   

Det finns många tillfällen att lära känna oss på Vinge och att upptäcka det roliga med affärsjuridik. Som juridikstuderande är du vår framtid och vi vill gärna lära känna dig under utbildningens gång. De allra flesta vi anställer är juriststudenter som vi tidigt byggt en relation med. Ta därför verkligen tillfället i akt redan under utbildningstiden. Läs mer om vad vi har på gång för studenter på vinge.se/karriar. 

Möt, följ och håll kontakten med oss i sociala medier: 

Instagram: @vinge_life
Facebook: @vinge.se