» » » Cederquist

Cederquist

postat i: Bloggen | 0

”Målet är att skapa en säker och inspirerande miljö där våra jurister kan utforska och prova på olika AI-teknologier samtidigt som de utvecklar sina kunskaper inom olika områden.”

Robin Moe / Innovation Manager

Robin Moe arbetar som Innovation Manager på Cederquist sedan ett år tillbaka. I sin roll utforskar han nya idéer och testar och utvärderar nya programvaror och innovativa teknologier för att driva fram innovation inom företaget. Det är en varierad roll som innebär att han får samarbeta med kollegor i hela organisationen.

Berätta lite om din roll och vad du arbetar med på Cederquist: 

Rollen som innovation manager innebär att utforska nya idéer och driva fram innovation inom företaget. Det är en varierad roll som innebär att jag får samarbeta med kollegor från hela organisationen. Jag får djupdyka i hur de olika verksamhetsgrupperna arbetar och vilka utmaningar de ställs inför, och hittar eller skapar verktyg därefter som förenklar och förbättrar deras arbete. Samtidigt behöver jag ha ett helikopterperspektiv för att kunna identifiera synergieffekter som sträcker sig över grupperna. 

Cederquist har länge arbetat med digitalisering och AI, vad har gjorts hittills?

Det stämmer! Cederquist använde AI redan 2017 för att göra due diligence-processen mer effektiv. Sedan hände inte jättemycket inom AI för vår bransch fram tills ganska nyligen vill säga. Senaste halvåret har det återigen varit i stort fokus och under den tiden har vi introducerat AI-verktyg för transkribering, översättning och kommer inom kort även introducera en ”AI-hub” på byrån som ska göra det lättare för våra jurister att använda AI inom arbetet. Målet är att skapa en säker och inspirerande miljö där våra jurister kan utforska och prova på olika AI-teknologier samtidigt som de utvecklar sina kunskaper inom olika områden.

”Som med all ny eller oprövad teknologi gäller det att fortskrida med försiktighet, särskilt i en bransch där kvalitet och datasäkerhet inte kan kompromissas med.”

Vilka fördelar och nackdelar finns det med AI-baserade verktyg?

När man hittar ett bra användningsområde för AI är det uppenbart att det kan leda till värdefull tidsbesparing – när allt går som det ska såklart. Användaren av AI-verktyg måste dock vara på sin vakt, då kvaliteten kan vara varierande och ibland leder användandet till ett och annat överraskande resultat.  

Hur ska Cederquist fortsätta arbeta med AI och digitalisering för att fortsätta vara en byrå i framkant?

Som med all ny eller oprövad teknologi gäller det att fortskrida med försiktighet, särskilt i en bransch där kvalitet och datasäkerhet inte kan kompromissas med. Däremot är jag övertygad om att AI kommer att, inom snar framtid, bli ett av juristens främsta verktyg. Därför är det viktigt för oss som byrå att skapa en miljö där våra jurister kan utveckla sina kunskaper och förmågor att använda AI-verktyg på ett säkert sätt. I linje med det har vi nyligen tagit fram en AI-policy som sätter tydliga och transparenta riktlinjer för användningen av AI inom vår verksamhet.

Vad är mest utmanande i din roll?

Det mest utmanande är nog att hitta tekniska lösningar som löser problem men som också passar in i vårt arbetsflöde. Ibland kan ett verktyg på pappret se fantastiskt ut rent tekniskt, men har man missat att beakta hur väl det passar in i våra processer är det stor sannolikhet att en implementation inte blir särskilt lyckad. 

Vad är det roligaste med ditt arbete?

I min roll får jag utforska nya idéer, testa och utvärdera nya programvaror och innovativa teknologier, och genom mitt bidrag till våra processer och verktyg därmed vara med och forma hur vi arbetar inom byrån. Det är enormt spännande, särskilt i tider som dessa när AI-teknologier öppnar nya möjligheter att förbättra juristens verktygslåda. 

Vad värdesätter du mest på Cederquist? 

Cederquist har verkligen lyckats hitta rätt i företagskulturen. Trots strävan om att fortsätta förbättra verksamheten tappar byrån aldrig vad det innebär att ha en varm, välkomnande, nyfiken kultur, samtidigt som vi också aktivt engagerar oss i viktiga samhällsfrågor. 

På fritiden gillar jag… att vara aktiv i något sportsammanhang, eller försöka knäcka något svårt problem med lite programmering.

Vilken kändis hade du helst velat äta middag med? Mira Murati, CTO för OpenAI, hon om någon borde kunna ge lite intressant perspektiv på vart AI-teknologin är på väg! 

Om jag inte arbetat som Innovation Manager hade jag… varit golfproffs (högoddsaren) eller (kanske troligare) arbetat som programmerare.