» » » Åklagarmyndigheten

Åklagarmyndigheten

postat i: Bloggen | 0

Det står en åklagare bakom varje anhållen, häktad eller dömd person

”God morgon Amanda! Nattens jouråklagare har anhållit en person misstänkt för grov misshandel. Ärendet är fördelat på dig och utredningen ligger hos anhållningsgruppen på polisen.”

Planerna för dagen kastas om. Istället för den öppna dagen i kalendern som jag hade tänkt ägna åt att läsa igenom utredningshandlingar i pågående ärenden blir mitt kontor en plats dit de två utredarna som ansvarar för ärendet kommer för att uppdatera mig om utredningens gång. De behöver beslut om en husrannsakan, direktiv om vilka vittnen som ska höras och ett beslut om att topsa den misstänkte för DNA. Eftersom jag bedömer att det finns förutsättningar fattar jag besluten och lämnar direktiven och tillsammans arbetar vi för ta fram tillräckligt underlag för att jag ska kunna besluta om jag ska släppa personen på fri fot eller om jag ska begära denne häktad.

En annan dag spenderar jag förmiddagen i möten med poliser, utredare och IT-forensiker där vi planerar för ett tillslag och går igenom vilka utredningsåtgärder som ska vidtas och hur de ska genomföras. Eftermiddagen sitter jag med vid ett barnförhör för att sedan i ett annat ärende fatta beslut om att meddela en person ett kontaktförbud.

Och så ytterligare en annan dag sitter jag hela dagen i tingsrätten med ett mål jag tidigare väckt åtal i som nu ska prövas. Det är ett mål som jag själv varit förundersökningsledare i och som jag följt från anmälan till domstolsprövning.

Som rubriken säger – det står en åklagare bakom varje anhållen, häktad eller dömd person. Men den 30 november står det även två åklagare i en monter på Juristens dag redo att prata med er studenter om vårt arbete, bjuda på lite merch och ge svaret på om personen i början blev försatt på fri fot eller begärdes häktad. Vi ses där!

Amanda Tapani

Åklagarkammaren i Umeå